2019. feb 03.

Tudástár - Villanyszerelési anyagok a lakásban

írta: Villanyszerelés
Tudástár - Villanyszerelési anyagok a lakásban

Tudástár - Villanyszerelési anyagok a lakásban

A lakások, családi házak villanyszerelésekor alkalmazott anyagok áttekintése előtt ejtsünk néhány szót a lakás elektromos hálózatáról.
Az áramszolgáltató felől érkező vezetéket a mérőig (villanyóráig) méretlen, innen a lakáselosztóig mért vezetéknek nevezzük.
A lakáselosztótól az áramkörök csillagpontosan némi fa struktúrával kiegészítve kerülnek kiépítésre. A világítási, a dugalj, és egyéb áramkörök a lakáselosztótól indulnak. Egy-egy áramkör alapvetően három vezetékből áll, a fázis, a nulla, és a védővezetőből. A fázisvezetők kismegszakítókba, a nulla és a védővezetők a nulla és a földsínbe vannak bekötve.
 
Kezdjük az ismertetőt a lakáselosztóval.
A lakáselosztó lehet süllyesztett és falon kívüli aszerint, hogy hová kerül elhelyezésre, mennyire véshető a falazat.
 
lakaseloszto2.jpg
Az elosztóban az első alkatrész a FI relé, vagy áramvédő kapcsoló (ennek az alkalmazása szabvány szerint kötelező). A FI relének fontos érintésvédelmi szerepe van.
Ha az elektromos berendezéseink hibája miatt veszélyes feszültség kerül a burkolatokra, és egyéb fémrészekre, a relé lekapcsolja azokat az elektromos hálózatról.

A FI relé fontosabb paraméterei az érzékenység (esetünkben ez maximum 30 milliamper), és a terhelhetőség (ez általában 25 ampernél kezdődik).
 
Következő alkatrészek a kismegszakítók.
A kismegszakítók, mint úgynevezett túláram védelmi eszközök felelősek az áramkörök túlterhelésének, a vezetékek túlmelegedésének megakadályozásáért.

A kismegszakítónak képesnek kell lennie a nagyobb zárlati áramok megszakítására is. Egy lakáselosztóban a leggyakoribbak a 10 és a 16 amperig terhelhető megszakítók. Az előbbiekkel a világítási áramkörök, az utóbbiakkal a dugalj (konnektor) áramkörök vezetékeit védjük.
 
A fentieken kívül elhelyezünk egyéb alkatrészeket is a lakáselosztóban.
Ilyenek a moduláris csengő, csengőtranszformátor, vagy a különböző időrelék, és mágneskapcsolók.
 
avk.jpg
csengo.jpg
fokapcsolo.jpg
kismegszakito.jpg
idorele.jpg
magneskapcsolo.jpeg
 
Egyre gyakoribb a különböző üzletek mintájára kialakított "nappali főkapcsolók", amelyek távollétünk idejére áramtalanítanak bizonyos áramköröket, elzárják a vízhálózatot.
 

Ejtsünk még pár mondatot a világításra.
 
Mivel világítsunk?
Már rég nem az a kérdés, hogy hagyományos izzóval, vagy energiatakarékossal világítsunk. A helyes kérdés az, hogy kompakt fénycsővel világítsunk, vagy led izzókkal.
Igen, a ledes technológia már ott tart, hogy teljesen alkalmas otthonunk megvilágítására.
ledizzo.jpg
kfenycso.jpg
 

 
Mennyibe kerül az energiatakarékosság?
Hajlamosak vagyunk rá, hogy a ledes világításra való áttérést elvessük az agyagi okokra való hivatkozással.
Ezért a kiégett hagyományos izzókat továbbra is hagyományos izzóval pótoljuk, pedig ha alkalmanként vásárolunk egy-egy energiatakarékos fényforrást, a költségeket sem érezzük meg a családi költségvetésen annyira.
 
Mivel a ledes fényforrások meglehetősen hosszú élettartamúak, lassan minden lámpába energiatakarékos izzónk lesz. Igaz a megtérülés hosszútávon várható, de az a tudat, hogy a lehetőségeinkhez mérten mi is tettünk valamit a környezetünkért, nem mérhető forintban.
A ledes izzók áráról szándékosan nem írunk, hiszen folyamatosan olcsóbbak lesznek.
 
Milyen led izzót válasszunk?
A led izzó kiválasztásánál figyelembe kell vennünk a teljesítményt, a foglalat típusát, és a méreteket.
A 60 W-os hagyományos izzót már kiválthatjuk egy 7 W-os leddel. A foglalatokkal kapcsolatban jó hír, hogy már szinte valamennyi foglalat típushoz találhatunk ezekből a takarékos fényforrásokból.
Ami a méreteket illeti, arra kell figyelnünk, hogy az új izzó elférjen a régi lámpánkban, ne legyen nagyobb, mint a régi hagyományos izzó.
A ledes izzók színéről még nem esett szó. Alapvetően a hideg fehér és a meleg fehér színek minden típusból léteznek. Az előbbit inkább kültérre, az utóbbit a beltéri lámpákba ajánljuk.
 
Hangulat-, dekorációs világítás leddel.
Amíg a lakás általános világítására a led fényforrásokat ajánljuk, a különböző hangulat és dekorációs világításokra kizárólag a ledes szalagokat, rejtett világításokat, és egyéb megoldásokat ajánljuk.
Miért? Azért mert egyszerűek, biztonságosak, és szinte minden kreatív ötletünkhöz megtaláljuk a megfelelő technológiát.
 
 
 
 
Szólj hozzá

Tudástár Tudás FI relé ÁVKKismegszakító